Blog Post - 03

Luminus en co. factureren te veel voor groene stroom

Verschillende leveranciers rekenen méér kosten door voor groene stroom dan dat ze er zelf voor neertellen. Daardoor betaalt een miljoen klanten te veel. In totaal gaat het om 21 miljoen euro, berekent CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne. "Dit kan niet, en dit mag niet", zegt energieminister Turtelboom (Open Vld) in Het Laatste Nieuws.

Klant bij EDF Luminus? Dan betaal je ruim 20 euro te veel aan kosten voor groene stroom, die elke klant krijgt aangerekend. Energieleveranciers zijn verplicht om jaarlijks een bepaald aantal certificaten voor groene stroom en voor warmtekracht in te dienen bij de VREG, de Vlaamse organisatie die de energiemarkt controleert. Die produceren de leveranciers zelf of kopen ze aan bij eigenaars van zonnepanelen of van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie. De kostprijs voor die aangekochte certificaten rekenen leveranciers door aan hun klanten. "Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat hier winst op gemaakt wordt", werpt Robrecht Bothuyne op, de energiespecialist van CD&V.

En dat doen ze wél, stelt Bothuyne vast. De VREG maakte voor 2013 een rapport over de certificaten die door elektriciteitsleveranciers werden ingediend. Dat vermeldt ook de prijs die elk van die leveranciers voor de certificaten betaald hebben en het uiteindelijke bedrag dat ze doorrekenen aan hun klanten. "Uit die gegevens kun je berekenen dat alle leveranciers samen 21 miljoen euro te veel aanrekenen", zegt Bothuyne. Vooral EDF Luminus, Eni, Lampiris en Essent rekenen een stuk meer door aan hun 1 miljoen klanten (zie lijstje). Electrabel, Ecopower en Wase Wind doen er geen enkele euro bovenop.

Koninklijk Besluit
Bothuyne dringt erop aan dat Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom (Open Vld), samen met de VREG een oplossing uitdoktert. Maar die zeggen niet bevoegd te zijn. "Dit kan niet, en dit mag ook niet", reageert Turtelboom op de praktijk. "In de federale elektriciteitswet is voorzien dat leveranciers enkel de werkelijk gemaakte kosten mogen aanrekenen. Alleen, daar is een Koninklijk Besluit voor nodig om dat te bekrachtigen en in werking te laten treden. Ik roep mijn federale collega's op om hier zo snel mogelijk werk van te maken."

 

Bron: demorgen.be